Du spelar en oerhört viktig roll

Reportage: ASTRID LINDGRENS BARNSJUKHUS – VÅRDADMINISTRATÖR
Som vårdadministratör på sjukhus arbetar du administrativt med uppgiften att ge patienterna chans till bästa möjliga vård. Jenny Dahlström tvekar inte en sekund på att rekommendera detta viktiga yrke till andra.

År 2008 utbildade sig Jenny Dahlström till vårdadministratör på Centrum Vux – idag har hon en chefstitel på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
– Idag har jag arbetsgivaransvar, sköter budget och ser till att personalen på min avdelning har det bra. Jag arbetar nära mina kollegor samtidigt som jag är med i en ledningsgrupp. Det är mycket möjligt att jag inte hade haft den här rollen idag om jag inte hade gått utbildningen vårdadministratör på Centrum Vux.

Utbildningens bredd gör att Jenny har gamla klasskompisar som hamnat på allt från Försäkringskassan till rekryteringsföretag och sjukhus.
– Överlag handlar det mycket om att vara en stöttepelare servicemässigt internt på det ställe man hamnar på. I den klassiska medicinska assistentrollen arbetar du väldigt nära läkarkåren. Du ser till att alla administrativa flöden är klara när patienten kommer och går, så att läkarna får ägna sig åt att hjälpa patienterna och inget annat.

 ”Administration är oerhört viktigt, inte bara i vår bransch”

Ser ljust på framtiden

Jenny berättar att hennes arbetsplats är i förändring. Det händer mycket på sjukhuset och Nya Karolinska är under uppbyggnad i Solna. Allt som allt innebär det stor utvecklingspotential, vilket hon också beskriver som en av de största fördelarna med att jobba i en stor organisation.
– Jag ser väldigt ljust på framtiden för vårdadministratörer. Arbetet kommer säkert förändras till en viss del, i och med den tekniska utvecklingen, men jag är övertygad om att rollen kommer att bestå. Behovet lär säkert öka också, administration är oerhört viktigt, inte bara i vår bransch. Det behövs fler som är proffs på det.

Just eftersom det är en bransch under utveckling tror hon att flexibilitet är en god egenskap att besitta om man söker sig till yrket.
– Man måste kunna hänga med på förändringarna som sker, det kan handla om allt från omorganisationer till att själv ha möjlighet att driva små projekt. Det är bra att tycka att sånt är roligt och kunna se det som en motiverande utmaning.

En vanlig arbetsdag som vård-administratör på ett sjukhus handlar mycket om att skriva journaler utifrån digitala diktat. – Du skriver också remisser, brev, bokningar och sitter en del i telefon. Ibland är det även du som planerar in operationer, sköter it-system och ansvarar för administrativa flöden, förklarar Jenny.

En viktig roll

Innan hon sökte sig till yrket hade Jenny en relativt klar bild av vad den administrativa delen av yrket innebar. Det var först när hon började arbeta som hon förstod hon hur viktig yrkesrollen är.
– Det slog mig vilket otroligt ansvar och vilken oerhört viktig roll man faktiskt har. Vårdadministratören är en kugge i hjulet som behövs för att vardagen ska fungera, och du är oerhört integrerad i hela vårdens system.

På frågan om hon vill rekommendera sitt yrke till andra behövs inte lång tid till att fundera.
– Ja! Du får verkligen vara med och påverka, och du får vara den som ser till att patientens väg på bästa sätt fungerar genom vården. Dessutom är det en fin marknad att ge sig in på, rent möjlighetsmässigt. Just nu är efterfrågan på vårdadministratörer hög.